Anoniem op Facebook of Hoe bescherm je je privacy?

Facebook is een leuk medium om in contact te blijven met je vrienden. Om oude vrienden terug te vinden en nieuwe vrienden beter te leren kennen. Wat je op Facebook plaatst, bepaal je helemaal zelf.  Je hoeft zelf niet eens iets te plaatsen op Facebook. Alleen gluren bij de buren staat je ook vrij ;-). 

Ik kan me heel goed voorstellen dat je niet wilt dat iedereen ziet wat je met je vrienden deelt. Dat je als leraar niet wilt dat je leerlingen je volgen, dat je als ondernemer niet altijd wilt dat al je klanten weten wat je privé doet of dat je graag je privacy beschermt als je hulpverlener bent. Gelukkig biedt Facebook je daarvoor de mogelijkheid. Jij bepaalt zelf wie jouw berichten kan zien. Ik leg je graag uit hoe je dat doet.

 

Privacy instellen

Als je op het pijltje rechtsboven in de balk klikt, ga je naar instellingen. Vervolgens klik je op privacy en daar kun je diverse opties instellen.

Privacy 2

Privacy 3Je kunt heel ver gaan om je privacy te beschermen. Als je bij Wie kan me opzoeken? bijvoorbeeld ingeeft alleen vrienden en bij Wil je dat zoekmachines buiten Facebook doorverwijzen naar je profiel? het vinkje uitzet, kun je alleen zelf mensen uitnodigen om je vriend te worden, maar andersom kan dat niet. Alleen je vrienden zien dat jij op Facebook zit. Het nadeel hiervan is, dat je misschien wel hele leuke mensen misloopt. Bijvoorbeeld oude schoolvriendinnen of mensen waarmee je ooit hebt samengewerkt. Misschien denk jij niet nu even niet aan hen, maar zij wel aan jou!

Vrienden of kennissen?

Een andere manier is om de informatie die jij wilt delen alleen met vrienden te delen en niet met kennissen. Dat verschil kun je maken bij Wie kan mijn inhoud zien? Na meer opties kies je Vrienden behalve kennissen.

Privacy1

Om je vrienden te verdelen in goede vrienden of kennissen klik bij het profiel van je vrienden op het vakje Vrienden en maak je een selectie. De indeling die jij maakt, ziet niemand behalve jijzelf. Mensen die jij bij kennissen hebt ingedeeld zien de berichten die jij deelt met Vrienden behalve kennissen niet.

Vrienden of kennissen

Je kunt ook al je vrienden ineens in beeld brengen. Dat kan door via je startpagina in de linkerkolom of via je profielpagina Vrienden aan te klikken. Dan zie je alle vrienden en kun je bij het pijltje ernaast aangeven dat iemand een Kennis is.

VriendenVriendje

 

Privacy 7

 

Bij elk bericht kun je afzonderlijk instellen wie jouw berichten ziet. Sommige berichten wil je misschien toch met iedereen delen. Klik dan bij je bericht op het icoontje naast de datum en maak een keus. Bij Meer opties kun je weer kiezen tussen vrienden en kennissen.

 

 

 

Berichten van anderen

Als jij van bepaalde personen geen meldingen wilt zien, bijvoorbeeld omdat ze niet meer posten dan goedemorgen allemaal, wij eten vanavond…, fijne avond, slaap lekker ;-), kun je in het profiel van diegene aanklikken … niet meer volgen. Je kunt ook aangeven dat je van die persoon de berichten het eerste wilt zien.Niet meer volgen

 


Meldingen ontvangen

Ik vind het leuk om meldingen te ontvangen als ik op Facebook zit, maar ik hoef niet steeds een e-mail te krijgen als er een bericht geplaatst is door iemand. Hieronder zie je hoe je dat kunt uitschakelen of inschakelen.

Privacy 9

 

 

Het meeste leer je op Facebook door het zelf te doen en rond te kijken bij anderen. En als je Facebook toch niet leuk vindt, kun je je account deactiveren of verwijderen.

Heb je vragen over Facebook neem dan gerust contact met mij op!

 

Ga terug