Facebook en/of Twitter

FeestboekIk zal het niet ontkennen, ik vind Facebook een geweldig medium. Het is één groot Feestboek! Misschien zou je in mijn geval zelfs ‘af en toe’ van een lichtelijke verslaving kunnen spreken (zegt mijn man). Critici zeggen dat Facebook een nepwereld is. En dat is natuurlijk ook zo. Maar waarom is het zo verkeerd om de nadruk op de positieve kanten van het leven te leggen?

 

Zakelijk gezien doe ik steeds meer met Facebook. Voor mijzelf, maar ook voor mijn klanten. Facebook is vooral heel leuk als je klanten consumenten zijn. Ik raad winkeliers, horeca-ondernemers en andere bedrijven die aan consumenten leveren dan ook aan om een bedrijfspagina op Facebook te beginnen. 9,6 miljoen Nederlanders hebben een Facebookaccount, 6,8 miljoen mensen gebruiken Facebook zelfs dagelijks (bron: Marketingfacts.nl). Ten opzichte van 2015 zijn deze cijfers weer gestegen. Er zijn vooral meer ouderen bijgekomen.

Bedrijfspagina Facebook
Een bedrijfspagina op Facebook is eigenlijk een dynamische website, waarop je interactief met je klanten communiceert. Een bedrijfspagina helpt je ook om de vindbaarheid van je website te vergroten. Je kunt op Facebook allerlei links naar je website plaatsen. In je omslagfoto, de omschrijving van je bedrijf, de producten die je vermeldt. Maak niet altijd een link naar je homepagina, maar naar een relevante andere pagina.

Het grote verschil met een persoonlijk profiel is dat de contacten geen “vrienden” zijn, maar Facebookgebruikers die je pagina “leuk vinden”. Hoe meer mensen de bedrijfspagina “leuk vinden”, hoe groter het bereik van je berichten is. Mensen die je bedrijfspagina op Facebook leuk vinden kunnen je berichten delen, waardoor het bereik nog groter wordt. Je kunt bij elk bericht zien hoeveel mensen het bekeken hebben. Zo leer je snel welke berichten je likers leuk vinden en welke niet.

De voordelen op een rijtje:
Je deelt je nieuws met je (potentiële) klanten
Met elke reactie op jouw nieuws (een like, een reactie, delen) wordt je bereik groter
Je kunt het bereik van je berichten gemakkelijk volgen
Mensen kunnen op jouw pagina een bericht achterlaten
Mensen kunnen je bedrijf een recensie geven

Juist de interactie met je “likers” maakt Facebook tot een succes. Het is daarom heel belangrijk om alle reacties te beantwoorden.

 

En Twitter dan?
Twitter vind ik vooral leuk voor politici, journalisten en cabaretiers. Ad rem reageren op een actuele situatie. Dat wil ik graag op Twitter zien. Het grootste nadeel is dat het je heel veel tijd kost om zelf te twitteren en om alles te volgen. Berichten komen relatief kort in beeld.

Een ander nadeel vind ik dat op twitter veel te veel reclame voorbij komt. Direct als advertentie of indirect van bedrijven die niet zulke interessante informatie delen. Dat komt omdat er meer zakelijke dan particuliere twitteraars zijn! In Nederland twitteren 2,6 miljoen mensen, waarvan 0,9 miljoen dagelijks. Deze cijfers dalen elk jaar. Slechts 30% van de Twitteraars is ouder dan 20. En 25% twittert alleen zakelijk. Op Twitterberichten wordt minder gereageerd dan op Facebookberichten. Je kunt je daarom afvragen of Twitter nog wel interessant genoeg is.

Je kunt de berichten die je op Facebook plaatst automatisch op Twitter delen. Dan maak je er toch gebruik van, zonder er extra energie in te steken.

 

Wil je meer weten over social media, dan is het artikel van marketingfacts.nl leuk om te lezen.

Ik kan je advies geven over het opzetten van een bedrijfspagina en tips over de berichten die je kunt plaatsen. Ook als je wilt leren hoe je met klachten op social media omgaat of meer wilt weten over adverteren op Facebook, kan ik je helpen. Neem dan even contact met mij op!

 

Wat je misschien ook leuk vindt om te lezen:

ANONIEM OP FACEBOOK OF HOE BESCHERM JE JE PRIVACY?

WAT ZIJN JOUW FACEBOOK-IRRITATIES?

Ga terug