Hoe schrijf ik een goed persbericht?
Als bedrijf wil je graag je nieuws bij een groot publiek onder de aandacht brengen. Laat geen kansen liggen om op een voordelige manier reclame maken. Als je nieuws hebt, stuur dan een goed persbericht naar de media, de kans is groot dat de redactie het plaatst. Let op: Je persbericht moet wel nieuws bevatten, als je alleen reclame wilt maken, koop je advertentieruimte.
Wat is nieuws?
Nieuws is interessant voor een grote groep mensen en het is actueel. Als je bericht een menselijk element bevat, dan heeft het nog meer nieuwswaarde. Een objectief bericht heeft grotere plaatsingskans. Met deze aspecten kun je natuurlijk binnen bepaalde grenzen spelen. Zeker in ‘komkommertijd’ zijn redacties op zoek naar inhoud voor hun media. Voorbeelden van nieuws:
- verhuizing
- verbouwing
- nieuwe producten
- jubilea
- evenementen
- MVO/MBO/Sponsoring
Hoe schrijf je een goed persbericht?
Bovenaan een nieuwsbericht staat een prikkelende kop. Maak de lezer nieuwsgierig. Maar hou de kop wel zo kort mogelijk en neutraal. Is de kop te lang of past deze niet bij het artikel, dan kan de redactie zelf een kop bedenken en soms pakken journalisten iets, wat jij niet het meest belangrijk vindt.
Het belangrijkste nieuws zet je in de eerste (dikgedrukte) alinea. Daar moet je de vragen van de lezer (wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe?) al beantwoorden. Als de redactie je bericht wil inkorten, kunnen ze die alinea gebruiken. Schrijf daarom per persbericht ook maar één boodschap.
Beperk het aantal woorden. 250 woorden is een mooie lengte. Schrijf in een makkelijk leesbaar lettertype, zoals Arial 10 of Calibri 11. Zet de regelafstand op 1,15 of 1,5. Gebruik maximaal 2 tussenkopjes voor de volgende alinea’s, waar je je nieuws wat meer uitdiept.
Hoe verder je in het bericht komt, hoe meer achtergrondinformatie. Stel het bericht zo op, dat het niet erg is als de (een na) laatste alinea niet wordt gepubliceerd. Schrijf zoals een journalist zou doen, dus niet in de ik- of wij-vorm. Schrijf objectief, niet commercieel. Enne… maak geen spel- of grammaticafouten!
In de afsluiting staat de actie. Wat moet de lezer doen en hoe. Bezoek de website (met url), kom naar de winkel (met adres), bezoek ons evenement (waar kun je kaartjes kopen?).
Overige tips
Verstuur je persbericht per e-mail als document en niet als pdf. Eventuele opmerkingen voor de redactie kun je in je e-mail zetten. Zet je gegevens erbij, zodat de redactie eventueel contact met je kan opnemen.
Op tijd versturen
Kranten hebben een verschijningsdatum en een uiterste inleverdatum voor de kopij. Plan daarom goed wanneer je de berichten verstuurt. Wacht niet tot 5 voor 12, als de inlevertermijn om 12 uur sluit. Verstuur het bericht ook niet te vroeg. Stuur het bijvoorbeeld net na het verschijnen van de ‘vorige’ editie.
Foto
Altijd een foto meesturen, dat verhoogt de attentiewaarde. Stuur een foto die rechtenvrij is en zet dat ook in het begeleidend schrijven. Misschien wil de fotograaf naamsvermelding. Maak een leuk bijschrift bij de foto. Vertel wat op de foto gebeurt. Laat woord en beeld elkaar aanvullen. Voor gedrukte media moet je foto’s in een hoge resolutie aanleveren. Bijvoorbeeld een foto van 1 mb of minimaal 1350 x 2000 pixels.
Deel je persbericht ook op je website en je Facebookpagina. Doe dit niet ruim voor het verschijnen van de gedrukte krant. De redactie hiervan wil namelijk graag NIEUWS brengen.
Ben je benieuwd of je persbericht goed geschreven is? Stuur je tekst dan naar info@tekstenco.info. Voor € 25,- beoordeel ik het bericht en herschrijf het als dat nodig is.