Wat zijn jouw Facebook-irritaties?

Untitled design (6)De kracht van Facebook is enorm. Een interessant bericht is binnen een paar uur duizenden keren gedeeld. Dat heeft een positieve kant, bijvoorbeeld als we er kopschoppers mee kunnen vinden. Het heeft ook een negatieve kant, want natuurlijk wordt hiervan ook misbruik gemaakt. Dat doen mensen omdat ze zo gegevens kunnen achterhalen van jou en je vrienden. Sommigen vinden het ook gewoon leuk om ophef te veroorzaken. Deel daarom nooit zomaar berichten! Het is ook nog eens heel irritant als je 10 keer hetzelfde nutteloze bericht voorbij ziet komen.

Ik zie op Facebook veel liever jouw persoonlijke nieuws en foto’s!

 

Voorbeelden van Facebook-irritaties:

1. Vriendschapsverzoeken van onbekenden

Je kunt vriendschapsverzoeken krijgen van nepaccounts. Als je een naam niet herkent, bekijk dan het profiel. Kijk of je gemeenschappelijke vrienden hebt. Kijk hoe lang iemand actief is op Facebook. Is de dame of heer net nieuw? Dan is het een beetje gek dat ze jou meteen als vriend of vriendin willen! Iemand kan jou in een nepaccount ’taggen’ en zo reclame naar jouw vrienden sturen. Ken je die irritante Rayban reclame?

2. Kettingbrieven

Op de lagere school had ik al een hekel aan kettingbrieven. Je moest ze doorsturen naar 10 vriendinnen, dan werd je later rijk of vond je je grote liefde. Als je de brief niet doorstuurde, zou jou iets vreselijks overkomen. Ook op Facebook worden kettingbrieven rondgestuurd. En op de knop ‘delen’ drukken is makkelijker dan een brief 10x overschrijven…. Kettingbrieven beloven je niet altijd iets naars, maar zijn er ook in een andere versie. “Deel dit als je tegen geweld bent” of nog erger “Deel dit als je tegen kanker bent”. Het delen van dergelijke berichten helpt geweld en kanker echt niet de wereld uit

3. Oude berichten

Soms doemen oude berichten ineens weer op om opnieuw massaal gedeeld te worden. Kijk altijd naar de datum. Vermiste personen en dieren zijn vaak binnen een dag gevonden. Deel zulke berichten daarom niet klakkeloos. Wil je toch helpen? Kijk dan eerst even op het profiel van degene die het bericht oorspronkelijk op Facebook plaatste. Je ziet dan of het nog nodig is. Het kan voor betrokkenen heel vervelend zijn als zo’n bericht ineens opnieuw viraal gaat!

4. Uitnodigingen voor spelletjes

Speel je zelf spelletjes op Facebook, stel dan de zichtbaarheid in op ‘alleen ik’. Als je met de muis over het spelletje gaat, zie je links ervan een tandwiel. Als je erop klikt, kun je Instellingen bewerken. Dan kun je de App-zichtbaarheid instellen op “Alleen ik”. Als je uitnodigingen krijgt, kun je op het ‘wereldbolletje’ klikken. Bij de meldingen staan een o en een x. Als je op x klikt, kun je ‘uitschakelen’. Je krijgt dan van niemand nog meldingen over dit spelletje.

5. Like en winacties

Als jij de afzender van een like en winactie kent, bijvoorbeeld omdat het een lokale winkelier is, is er waarschijnlijk niets mis met deze actie. Gewoon lekker aan meedoen. Ken je de afzender niet, dan kan het een Hoax zijn, waarbij niemand een prijs wint. Geef nooit zo maar je persoonlijke gegevens af. De meeste nepacties kun je terugvinden op Google

6. Hoaxes

Als iets te ongelooflijk is om waar te zijn, dan is het ook niet waar! Sommige mensen vinden het leuk om ophef te veroorzaken of ze proberen achter persoonlijke gegevens te komen. Niet zomaar delen dus, maar even checken op google. Veel voorkomende hoaxes:

Wat vind jij irritant of juist leuk op Facebook?

Ga terug