Commercie

com·mer·cie (de; v)1handel; winstbejag

 

Commercie is voor mij zorg en aandacht voor jouw klanten vanaf het moment dat jij de wens hebt om contact te leggen tot en met volledige nazorg nadat je met iemand zaken hebt gedaan. Met altijd een win-win situatie als uitgangspunt.

 

Hoe vind je je klanten?

Zorg dat je weet wie je potentiële klanten zijn. Weet wat hen interesseert. Wat lezen ze? Waar kijken ze naar? Welke producten/diensten kopen ze nog meer. Wat zijn hun verwachtingen? Pas als je dat duidelijk in beeld hebt, weet je wie je klant is, kun je ze vinden en benaderen.

 

Hoe benader je je klanten?

Als je eenmaal weet wie je klanten zijn en wat zij wensen, kun je bepalen hoe je je klant benadert. Je kunt dan vaststellen welke boodschap je aan je klant wilt vertellen en via welke kanalen je dat wilt doen. Reclame maken en zorgen voor naamsbekendheid doe je nooit op één manier. Daarbij moet je altijd verschillende communicatiemiddelen inzetten.

 

Het offertetraject

Zodra een klant overweegt jouw product of dienst aan te schaffen, begint vaak het offertetraject. Weet je dat je prijs maar zelden een doorslaggevende factor is in de beslissing of jij wel of niet de order krijgt? Jouw klantgerichtheid en professionaliteit zijn bepalend! Zorg daarom voor een goede offerte, waarin je niet alleen je prijs noemt, maar ook alle andere redenen waarom een klant met jou in zee moet gaan.

 

Het verkooptraject

De verkoop van je product of dienst is meer dan dan het uitwisselen van handel. Zorg ervoor dat je klant er 100% op vertrouwt dat hij of zij de juiste beslissing heeft genomen. Communiceer duidelijk met je klant wat hij of zij wel, maar ook niet, mag verwachten.

 

De nazorg

Service en garantie zijn mooie woorden. Maak die woorden concreet. Zorg voor een goede handleiding of gebruiksaanwijzing. Zorg dat je bereikbaar bent als je klant niet tevreden is. Handel eventuele klachten naar tevredenheid af, dan wordt je klant een ambassadeur van je bedrijf. Wees niet bang om je klanten te vragen of ze tevreden zijn, daardoor zullen ze juist verrast zijn.